Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πηγή: HSBC Global Research


ΕΝΑ ΓΡΑΦΗΜΑ 1.000 ΛΕΞΕΙΣ:

Το γράφημα (πατήστε) είναι από πρόσφατο άρθρο του Capitalinvest και αξίζει να το προσέξετε -γιατί έχει να διηγηθεί τη δικιά του ιστορία όσον αφορά την υπερχρέωση του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η χρονική περίοδος που αναφέρεται ξεκινά το 1998, δηλαδή λίγο πριν εισαχθεί η ισοτιμία του ευρώ στην αγορά, και καταλήγει το 2011:
-η κοκκινη γραμμή αφορά τα πλεονάσματα της Γερμανίας από το 1998 έως το 2011,
–η μπλε γραμμή αφορά στα ελλείμματα του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) κατά την ίδια περίοδο, και
–η γκρι γραμμή αφορά τα αρχικά πλεονάσματα και μετά ελλείμματα, των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.
ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΕΥΡΩ ΕΥΝΟΕΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Κατά την διάρκεια της περιόδου 2002 έως το 2011 το ευρω έγινε ιδιαίτερα ακριβό (υπερτιμημένο) έναντι του δολαρίου και των άλλων σημαντικών ισοτιμιών. Είναι εμφανές από την αντίρροπη συμμετρία που σχηματίζεται ότι από τότε που έγινε ‘ακριβό’ το ευρώ, το 2002, τα πλεονάσματα της Γερμανίας μεγαλώνουν εις βάρος του ‘φτωχού’ Ευρωπαϊκού Νότου. Η έκθεση της HSBC Global Research που  χαρακτηριστικό τιτλοφορείται ως «Germany's rising trade surplus funded deficits elsewhere» αποτέλεσε την πηγή για το γράφημα.

Τα αίτια αυτής της ασυμμετρίας πηγάζουν από την εμμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ακριβό ευρώ γεγονός που ευνοεί τις Γερμανικές Εξαγωγές ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει τις εξαγωγές του ‘αδύναμου’ Νότου και οδηγεί μαθηματικά σε υψηλά ελλείμματα και μακροχρόνια στην υπερχρέωση.

Ακολουθεί γράφημα με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου (ΗΠΑ) από την εισαγωγή του έως και σήμερα.

Πηγή: Yahoo Finance



Η ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΩΣ ΛΥΣΗ

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν από την ΕΚΤ όλα αυτά τα χρόνια για το ακριβό ευρώ (φόβοι πληθωρισμού κυρίως) έχουν καταρρεύσει μπροστά στην ανεξέλεγκτη ανεργία που δεν μαστίζει μόνο τον Νότο αλλά σχεδόν και όλη την Ευρώπη. Η διολίσθηση του ευρώ μέσω της έκδοσης χρήματος και της μείωσης των ευρώ-επιτοκίων πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Νότου, αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. 



Γιώργος Πρωτονοτάριος (2/11/2011)
για το Epidotisis Blog



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσω e-mail :

info@capitalinvest.gr

TradingCenter.org

Σε ποιο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας πιστεύετε ότι πρέπει να στραφεί το ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2012-2015 ?

ΣΤΡΟΦΗ ΕΣΠΑ

POPULAR POSTS

Από το Blogger.