Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011




Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Η αγορά αρωματικών φυτών ξεπερνά τα 20 δις ευρώ παγκοσμίως. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή ως πρώτη ύλη τόσο στην βιομηχανία τροφίμων και στην φαρμακοβιομηχανία όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων. Σε επίπεδο παραγωγής, ηγέτιδες χώρες είναι αυτές της Ασίας, ενώ σε επίπεδο κατανάλωσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Ισραήλ παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών και βοτάνων και προϊόντων τους.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ η Ελλάδα κλιματολογικά ευνοεί την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών θεωρείται ως νέα μορφή καλλιέργειας και δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 20.000 – 30.000 στρέμματα αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών. Η συγκεκριμένη μορφή καλλιέργειας δύναται να αξιοποιήσει πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών αλλά και μειονεκτικών περιοχών. Τα αρωματικά φυτά και βότανα δίνουν την ευκαιρία αντικατάστασης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται με φυσικές ουσίες που γίνονται όλο και πιο δημοφιλής στο ευρύ καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας. Παράλληλα οι απαιτήσεις τους σε εισροές (φάρμακα και λιπάσματα) είναι μειωμένες καθώς μπορούν να καλλιεργηθούν ή να βιοκαλλιεργηθούν χωρίς να προσβάλλονται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Στην Ελλάδα ευδοκιμούν περισσότερα από 100 είδη αρωματικών φυτών, εκ των οπίων τα 60 είναι και μελισσοτροφικά. Τα κυριότερα αρωματικά φυτά και βότανα που καλλιεργούνται είναι ο κρόκος, ο δίκταμος, η ρίγανη, το τσάι του βουνού, ο μαραθόσπορος, και το γλυκάνισο. Στο ελληνικό εμπόριο την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα έχουν το τσάι του βουνού, το χαμομήλι, η ρίγανη, το φασκόμηλο, η μέντα, το κύμινο, ο γλυκάνισος, η λεβάντα και το μελισσόχορτο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε τοπικά προϊόντα όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης που αποτελούν προϊόντα Π.Ο.Π. (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και έχουν μία σταθερή εμπορική δυναμική τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της καλλιέργειας της ρίγανης. Τάση που εμφανίζεται επίσης και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ.


ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Η αγορά ριζωμάτων αρωματικών φυτών σε φυτώρια στην Ελλάδα ξεκινά από 0,15- 0,25 ευρώ ανά φυτό και από 0,05 – 0,18 ευρώ ανά φυτό σε εξειδικευμένα φυτώρια της Ε.Ε. Με μια τυπική φύτευση 4.000 αρωματικών φυτών ανά στρέμμα η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης μιας καλλιέργειας αρωματικών φυτών ανέρχεται σε 600 – 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Μία καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε έκταση  4-5 στρεμμάτων είναι πολύ μικρή και κατά συνέπεια μικρά θα είναι και τα έσοδα ενός γεωργού / καλλιεργητή. Σε ετήσια βάση τα έσοδα από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων μπορούν να ανέλθουν σε 8.000 ευρώ για έκταση 10 στρεμμάτων, αν οι καλλιεργώντας αφορούν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που θα παράξουν αιθέρια έλαια.

ΧΡΗMΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ

Η χρηματοδότηση μιας μονάδας καλλιέργειας αρωματικών φυτών δύναται να καλυφθεί εν μέρει μέσα από το πρόγραμμα επιχορήγησης «ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ -ΜΕΤΡΟ 121» του Υπουργείου Γεωργίας. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 40% - 70% επί του Π/Υ, και ενισχύονται δαπάνες εγκατάστασης φυτειών, κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Το πρόγραμμα επιδότησης είναι σήμερα ανενεργό, και δεν υπάρχει ενημέρωση πότε θα επαναπροκηρυχτεί. Για μεγάλες επενδύσεις καλλιέργειας αρωματικών φυτών και βοτάνων, είναι εφικτή η χρηματοδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα επανατεθεί σε ισχύ το 2012.

Συνδέσεις:

Διαβάστε για τον Αναπτυξιακό Νόμο 3908/2011 στο Epidotisis Blog

Επένδυση στην καλλιέργεια Ρίγανης, Λεβάντας και Μέντας στο Capitalinvest

Επένδυση στην καλλιέργεια Δενδρολίβανου κα Θυμαριού στο Capitalinvest



Epidotisis Blog (8/11/2011)


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσω e-mail :

info@capitalinvest.gr

TradingCenter.org

Σε ποιο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας πιστεύετε ότι πρέπει να στραφεί το ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2012-2015 ?

ΣΤΡΟΦΗ ΕΣΠΑ

POPULAR POSTS

Από το Blogger.