Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Το ενδιαφέρον για την εκτροφή σαλιγκαριών ανοικτού και κλειστού τύπου τα τελευταία χρόνια στην χώρα είναι μεγάλο. Το  πλεονέκτημα της σαλιγκαροτροφίας είναι έναντι άλλων μορφών αγροτικών επενδύσεων είναι ότι αποτελεί συμβολαιακή γεωργία (είναι από την αρχή εξασφαλισμένη η πώληση όλης της παραγωγής) Πλεονέκτημα της συγκεκριμένης δραστηριότητας αποτελεί επίσης ότι για εκτάσεις 5 έως και 10 στρέμματα δεν είναι υποχρεωτική η συνεχής παρουσία του επενδυτή / καλλιεργητή στο εκτροφείο. 

Τα σαλιγκάρια έχουν μνεγάλη θρεπτική αξία για τον άνθρωπο καθώς τα 100 γρ. προϊόντος περιέχουν 16,1% πρωτεΐνες με μόνο 1,4% λιπαρά. Παράλληλα τα σαλιγκάρια αποτελούν πηγή ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Μειονέκτημα αποτελέι για την σαλιγκαροτροφία η έλλειψη τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σχετικά με την εκτροφή σαλιγκαριών γεγονός που καθιστά πολλές μονάδες ως μη αποδοτικές.


ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ
Υπάρχουν δύο είδη σαλιγκαροτροφίας, η ʽανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλουʼ και η ʽκλειστού τύπουʼ που προϋποθέτει την κατασκευή ʽεδικώνʼ εγκαταστάσεων.

1) ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Το κόστος του αναγκαίου εξοπλισμού και τα λοιπά έξοδα αρχικής λειτουργίας ανέρχονται σε περίπου 4.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η εκμετάλλευση ʽανοικτούʼ τύπου σε μια έκταση 5 στρεμμάτων αποδίδει 1.000 με και 1.500 κιλά τελικού προϊόντος ετησίως. 
2) ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αντίστοιχα, μια αρχική επένδυση σε οικόπεδο ʽκλειστούʼ τύπου κυμαίνεται από 7.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ ανά στρέμμα και μπορεί να αποδώσει ακόμα και 4.000 κιλά τελικού προϊόντος ετησίως.


ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η σαλιγκαροτροφία είναι επιλέξιμη επενδυτική δραστηριότητα στο ΕΣΠΑ ενώ αντίστοιχα μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του νέου Εθνικού Επενδυτικού Νόμου και να ενισχυθεί με τα κίνητρα της επιχορήγησης κεφαλαίου, της φοροαπαλλαγής και της λήψης προνομιακών δανείων μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο ΕΤΕΑΝ.

Πιο συγκεκριμένα:
Η υλοποίηση μιας μονάδας σαλιγκαριών μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ -ΜΕΤΡΟ 121» του Υπουργείου Γεωργίας.
Για μεγάλες επενδύσεις είναι εφικτή η επιδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα παραμείνει διαθέσιμος για καταθέσεις επενδυτικών προτάσεων έως και την 31η Απριλίου 2011.



Διαβάστε Περισσότερα για την Ανοικτού και Κλειστού Τύπου Σαλιγκαροτροφία


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
 
Το Συνεργατικό Blog Ependyseis



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσω e-mail :

info@capitalinvest.gr

TradingCenter.org

Σε ποιο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας πιστεύετε ότι πρέπει να στραφεί το ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2012-2015 ?

ΣΤΡΟΦΗ ΕΣΠΑ

POPULAR POSTS

Από το Blogger.