Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011




ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣE ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Παρουσιάζεται το βιολογικό τριφύλλι, μια βιολογική καλλιέργεια με αρκετό ενδιαφέρον. Διεθνώς, το βιολογικό τριφύλλι χρησιμοποιείται ευρέως ως βιολογική ζωοτροφή. Η παραγωγή τριφυλλιού τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους καλλιεργητές καθώς έχει υψηλές οικονομικές αποδόσεις ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερη καλλιεργητική μέριμνα. Η σπορά ενός έτους οδηγεί ένα καλλιεργητή στην παραγωγή για τέσσερα χρόνια. Το κόστος παραγωγής είναι μικρό και ελάχιστες είναι οι απαιτήσεις στην χρήση λιπασμάτων. Το τριφύλλι παρουσιάζει υψηλή προσαρμοστικότητα σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών αλλά και κλιμάτων. Σημειώνεται η ανάγκη για εύκολη ύδρευση. Καθώς η ζήτηση για τη βιολογική κτηνοτροφία αυξάνει στην Ελλάδα θα αυξάνεται αντίστοιχα και η ζήτηση για βιολογικό τριφύλλι.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ: Το φυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες απαιτεί όμως συχνό πότισμα και για αυτό χρειάζεται ένα οργανωμένο σύστημα άρδευσης.

H ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η καλλιέργεια του φυτού εντοπίζεται κυρίως στις Η.Π.Α., Καναδά, Κίνα, Ρωσία, Ιταλία και Γαλλία.

H ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣτην Ελλάδα, το τριφύλλι κυρίως παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά λόγω της ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας του, μπορεί να καλλιεργηθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Με παλαιότερα στοιχεία, η καλλιέργεια τριφυλλιού στην Ελλάδα συνολικά κάλυπτε 1,3 εκατ. στρέμματα ενώ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βιολογικού τριφυλλιού υπολογίζονταν περίπου σε 60.000 στρέμματα.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣΤο Ελληνικό έδαφος πλεονεκτεί στην καλλιέργεια τριφυλλιού λόγω της σύστασης του. Το τριφύλλι μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί βιολογικά στη χώρα και με μεγαλύτερη απόδοση. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η ζήτηση για βιολογικό τριφύλλι καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των κτηνοτρόφων που έχουν στραφεί στη βιολογική κτηνοτροφία.

ΧΡΗMΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ


Η χρηματοδότηση μιας μονάδας καλλιέργειας βιολογικού τύπου τριφυλλιού δύναται να καλυφθεί τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που είναι σε ισχύ μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2011 και θα επανατεθεί σε ισχύ από την 1η έως και την 30η Απριλίου 2012. Τα ποσοστά επιδότησης κυμαίνονται από 25% έως 50% του προϋπολογισμού του επενδυτικού έργου, και ενισχύονται δαπάνες εγκατάστασης φυτειών, κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ


Τα ετήσια καθαρά κέρδη στη βιολογική καλλιέργεια υπολογίζονται σε 450 ευρώ ανά στρέμμα και 250 ευρώ ανά στρέμμα για τη συμβατική καλλιέργεια.
(Α) ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: Περίπου 1.350 κιλά ανά στρέμμα.
-ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: Η μέγιστη παραγωγή της συμβατικής καλλιέργειας μπορεί να φτάσει τα 2.500 κιλά / στρέμμα.
-ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: Παρατηρείται σε περιοχές με μεγάλη έλλειψη νερού και ανέρχεται σε περίπου 300 κιλά ανά στρέμμα.


(Β) ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ -ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: Περίπου 1.250 κιλά ανά στρέμμα.
-ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: Η μέγιστη παραγωγή της συμβατικής καλλιέργειας μπορεί να φτάσει τα 2.000 κιλά / στρέμμα.
-ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: Όπως και στην συμβατική καλλιέργεια, η ελάχιστη παραγωγή παρατηρείται σε περιοχές με μεγάλη έλλειψη νερού και ανέρχεται σε περίπου 300 κιλά ανά στρέμμα.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Το κόστος της εργασίας είναι 30-35 ευρώ ανά στρέμμα ενώ το μέσο κόστος παραγωγής φτάνει τα 200 ευρώ ανά στρέμμα.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ CAPITALINVEST:


Επένδυση και Επιδότηση στην καλλιέργεια μανιταριών στην Ελλάδα

Επένδυση στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα

Επένδυση και Επιδότηση στη σαλιγκαροτροφία ανοικτού και κλειστού τύπου στην Ελλάδα

Επένδυση στην καλλιέργεια Ροδιάς στην Ελλάδα

Επένδυση στην καλλιέργεια Ρίγανης, Λεβάντας και Μέντας

Επένδυση στην καλλιέργεια δενδρολίβανου και θυμαριού


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

Δίκτυο Δομών Ενθάρρυνσης Επιχειρηματικότητας Νέων Αγροτών και Νέων / Νεανίδων της Υπαίθρου – ΑΓΡΟΓΕΝΕΣΙΣ

Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών







ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσω e-mail :

info@capitalinvest.gr

TradingCenter.org

Σε ποιο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας πιστεύετε ότι πρέπει να στραφεί το ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2012-2015 ?

ΣΤΡΟΦΗ ΕΣΠΑ

POPULAR POSTS

Από το Blogger.