Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012


Το ζήτημα Ελεύθερες Αγορές ή Κρατικός Παρεμβατισμός τίθεται ξανά στην χώρα, καθώς η Ελλάδα ψάχνει να βρει τον εαυτό της στο νέο οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. Η επικείμενη ανακεφαλοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών και η ενδεχόμενη κρατικοποίηση τους (τουλάχιστον σε επίπεδο επιλογής διοίκησης από το κράτος) αποτελεί μια μόνο πτυχή του ζητήματος αυτού, αν και ίσως την πιο σημαντική.

Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο των ημερών, στο πιο πρόσφατο άρθρο του Capitalinvest.gr παρουσιάζονται οι σημαντικότερες απόψεις του Βρετανού οικονομολόγου Μέιναρντ Κέυνς. Μπορεί να τις έγραψε πριν από ογδόντα χρόνια αλλά πάντα μοιάζουν επίκαιρες και σημαντικές.

Ξεκινώντας γίνεται μια σύνοψη των βασικών θεωριών του Κέυνς:

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΥΝΣ


1) Η Επιτυχία ενός οικονομικού συστήματος πρέπει να περιλαμβάνει τρια (3) χαρακτηριστικά:
α) Αποτελεσματικότητα της Οικονομίας
β) Κοινωνική Δικαιοσύνη και
γ) Ατομική Ελευθερία

2) Αποταμίευε όταν η Οικονομία είναι Ισχυρή και Ξόδευε όταν η Οικονομία είναι σε Κρίση

3) Ρύθμισε το Επίπεδο της Αποταμίευσης ανάλογα με το Επίπεδο της Κατανάλωσης

4) Το Κεφάλαιο διαιρείται σε Εισοδηματίες και Επιχειρηματίες, {Πρέπει να ενθαρρύνονται οι επιχειρηματίες και όχι οι εισοδηματίες}

Αργότερα επιχειρείται να αποδειχθεί το γιατί, αντίθετα με το τι υποστηρίζουν πολλοί Έλληνες Πολιτικοί, οι θεωρίες του Κέυνς δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Και όπως αναλύεται, η κοινωνική δικαιοσύνη και ο κρατικός παρεμβατισμός σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας που δίδαξε ο Κέυνς, στην Ελλάδα μεταφράστηκαν σε έννοιες όπως η κρατικοποίηση της οικονομίας, η γραφειοκρατία, ο κομματικός συνδικαλισμός, η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και τέλος η εν γένει αναξιοκρατία σε κάθε επίπεδο της κρατικής οργάνωσης.

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ


Τέλος αναζητείται η χρυσή τομή στο ερώτημα ελεύθερες αγορές ή κρατικός παρεμβατισμός μέσω της διαίρεσης όλων των κλάδων της οικονομίας σε δύο Γενικές Κατηγορίες:
1) Νευραλγικοί Κλάδοι / Απαραίτητοι για την επίτευξη βασικής διαβίωσης του Πολίτη / Ανθρώπου
2) Όλοι οι Υπόλοιποι Κλάδοι

Ως Νευραλγικοί για την Κοινωνία, ξεχωρίζονται οι ακόλουθοι κλάδοι:
1) Η Βιομηχανία Τροφίμων και οι Επιχειρήσεις Υδάτων
2) Η Φαρμακευτική Βιομηχανία και οι Υπηρεσίες Νοσηλείας
3) Ο Τραπεζικό-Ασφαλιστικός Κλάδος
4) Η Βιομηχανία Όπλων και Εκρηκτικών

Όπως αναλύεται, στους παραπάνω κλάδους είναι απαραίτητος ο βασικός κρατικός έλεγχος όχι όμως απαραίτητα και η κρατική ιδιοκτησία. Η κρατική ιδιοκτησία πρέπει να διατηρηθεί κυρίως σε εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι Ελληνικές Αλυκές που αποτελούν φυσικά μονοπώλια και η στρατηγική τους αξία για την οικονομία είναι τεράστια και αιώνια.


Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012


ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



Παρουσιάζονται οι νέοι συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις Ο.Ε., τις Ε.Π.Ε. και τις Α.Ε. σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Ημερησίας.


Ελεύθεροι επαγγελματίες


Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων περίπου 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με κλιμακωτούς συντελεστές 26% και 33% προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα:
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές:
1) 26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.
2) 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Με την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίες με εισοδήματα 30.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 2.450 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 5.200 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει έξτρα φόρο 2.780 ευρώ.

Οι επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται, με τις φορολογικές ελαφρύνσεις να υπερβαίνουν ακόμη και τα 2.500 ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και συγκεκριμένα με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ θα προκύψουν σημαντικά έσοδα, αφού σήμερα ένας στους δυο επαγγελματίες δηλώνει στην εφορία εισοδήματα μικρότερα των 5.000 ευρώ.

Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι».

Επίσης σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

1) Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 13%.
3) Το εισόδημα από αμοιβές μελών Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών και διαχειριστών λοιπών εταιρειών υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 26%.

 

Ο.Ε. - Ε.Ε.


Με την ίδια κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν τα κέρδη των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, καθώς και οι κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές, αφανείς καθώς και οι κοινοπραξίες.

Δηλαδή τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν:

Με συντελεστή 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως 50.000 ευρώ και
Με συντελεστή 33% για το επίπεδο του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Ανώνυμες εταιρείες – ΕΠΕ


Φορολογικές ελαφρύνσεις φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ, καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση από 40% που ανέρχεται σήμερα περιορίζεται στα επίπεδα του 33%. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013: Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 26%, από 20% που ισχύει σήμερα. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, από 25% που ανέρχεται σήμερα. Από το ποσό του φόρου που αναλογεί εκπίπτει ο φόρος που παρακρατήθηκε.

Μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι»


Με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται οι εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες με σύμβαση εργασίας σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, αλλά αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το οποίο θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, θα θεωρείται και το εισόδημα που προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον το φυσικό πρόσωπο που ασκεί την επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας:

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JEREMIE 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πρωτοβουλία JEREMIE στοχεύει στην παροχή καινούργιων χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους πέραν των ευρώ 450 εκατ., και αναμένεται να στηρίξει πέραν των 6.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά δυο συγχρηματοδοτούμενα δανειακά εργαλεία, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ τα οποία στοχεύουν είτε στην γενική επιχειρηματικότητα, είτε σε δράσεις που αφορούν τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, περισσότερες από 1.100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν από το JEREMIE έως σήμερα στην Ελλάδα, με το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρω. Παράλληλα ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων έχει εγκριθεί και επιπρόσθετες εκταμιεύσεις δανείων αναμένονται άμεσα.

Τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια JEREMIE προσφέρονται με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καθώς το 50% του δανείου προσφέρεται άτοκα, ενώ παράλληλα προσφέρουν μεγαλύτερες διάρκειες αποπληρωμής όπως και περιόδους χάριτος.Πέραν των συγχρηματοδοτούμενων εργαλείων, έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί η σύσταση δύο Κεφαλαίων Επιχειρηματικού Ρίσκου (Venture Capital) συνολικού ύψους ευρώ 32 εκατ. και αναμένεται η ολοκλήρωση άλλων δύο. Τα κεφάλαια αυτά επενδύουν στο μετοχικό κεφάλαιο γρήγορα αναπτυσσόμενων εταιρειών στον ευρύτερο χώρο τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και οι πρώτες επενδύσεις σε επιλέξιμες εταιρείες αναμένονται άμεσα.

Ένα καινούργιο δανειακό συγχρηματοδοτικό προϊόν αρχικού ύψους ευρώ 60 εκατ., που στοχεύει στην γενική επιχειρηματικότητα αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Οι ευκαιρίες χρηματοδοτήσεις JEREMIE είναι διαθέσιμες από την Εθνική Τράπεζα, την ALPHA Bank και την Εμπορική Τράπεζα.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσω e-mail :

info@capitalinvest.gr

TradingCenter.org

Σε ποιο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας πιστεύετε ότι πρέπει να στραφεί το ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2012-2015 ?

ΣΤΡΟΦΗ ΕΣΠΑ

POPULAR POSTS

Από το Blogger.